NAŠE MOŠTY V KOSTCE

30.12.2020
ČERSTVÉ MOŠTY
ČERSTVÉ MOŠTY
PASTEROVANÉ MOŠTY
PASTEROVANÉ MOŠTY

Co je to Pakoměřický mošt?

Jako malá rodinná firma sídlící v Pakoměřicích Vám chceme představit náš produkt s názvem Pakoměřický mošt. Tento jablečný nápoj je vyráběn z českých odrůdových jablíček od českých sadařů.
Náš Pakoměřický mošt řadíme do dvou kategorií:

  • Mošt denně čerstvý (100%jablek) nefiltrovaný, nepasterovaný, bez chemických úprav ke každodenní spotřebě. Stáčený do lahví o objemu 1,5l a 2l .

  • Mošt odrůdový (100%jablek) nefiltrovaný, který se stáčí do skleněných lahví podle odrůdy jablka. Tento mošt je šetrně pasterovaný bez jakékoliv chemie, aby vydržel I několik let.


Tato technologie nám umožňuje, Vám nabídnout jablečnou šťávu, ze všech odrůd českých jablíček po celý rok.

Stará odrůdová jablka, mají vynikající chuť, a proto pro Vás budeme připravovat odrůdy např. Panennské, Míšenské, James Grieve, Matčino apod. Nové odrůdy jablíček jsme již pro Vás připravili jako např. Pakoměřický mošt - Sparťan nebo Pakoměřický mošt - Jonagored. Dále podle zralosti budeme připravovat Pakoměřický mošt - Jonagold. Díky této nabídce budete moci celoročně ochutnávat všechny odrůdy, našich českých jablíček, od našich sadařů z Čech, Moravy a Slezka.  

Proč právě Pakoměřický mošt?

Chceme tímto navázat na šikovnost našich předků v obci Bořanovice-Pakoměřice. Vždyť už v r.1636 je první zmínka o Pakoměřickém pivovaru, který v pozdějších letech jako poslední vlastnil Ervín Nostic-Rieneck, protože zde postavil rozsáhlé ležácké sklepy v panské zahradě, tak začal stáčet pivo I do lahví s názvem Pakoměřický ležák. Poslední pivo vypravil z Pakoměřic ve výrobním r.1926/1927. V Pakoměřicích byla v r.1928 také Hellerova mlékárna, která produkovala speciální dětské mléko s názvem "PA-KO". Nebo také paní Vodičková, která zde měla koloniál a se svými bratranci se podílela na založení firmy "BRA-VO" (bratři Vodičkové) do dnes fungující firma pod názvem Pramen. Zásluhou zdejšího skalničkáře z Bořanovic pana Vlasáka, který vypěstoval starorůžový kříženec Phloxu a je pojmenován Bořanovice. Tímto naším výrobkem se chceme zapojit i my a pokračovat v krocích našich předků z Pakoměřic. Jsme již 4.-5. generace žijící v Pakoměřicích a právě proto jsme použili tento název "Pakoměřický mošt".  

Proč nás to napadlo?

Ani nevím.. Přišlo to, tak úplně samo. Jako chutné a plnohodnotné jablko musí samo dozrát, tak asi dozrál i náš nápad. Vylisovat plně hodnotnou jablečnou šťávu pod názvem Pakoměřický mošt. Všechny naše generace žijící v Pakoměřicích měly lásku k přírodě a rodné hroudě. Proto také naši předci, zde vykonávali zemědělskou výrobu jakožto soukromě hospodařící rolníci do doby dokud jim to umožňoval tehdejší režim. V této době koupil náš děda pozemek, kde se pod zemí ukrývají rozsáhlé pivovarské sklepy, které dříve patřily k Pakoměřickému pivovaru. V době normalizace je můj děda zdarma "propůjčil" na 40let, Frutě Mochov. Ta zde skladovala zeleninu a ovoce od sklizně až do jara. Nemohl však tenkrát tušit, že místo dozrávání Pakoměřického ležáku zde jednou budou dozrávat přirozenou cestou česká jablka pro náš Pakoměřický mošt. Po vrácení sklepů v 90.letech, jsme již všichni dělali, každý svůj obor, a proto jsme nabízeli tyto sklepy firmám, které obchodovaly s ovocem a zeleninou. Nastal "kámen úrazu". Každá novodobá firma chtěla dělat ve sklepích novou technologii např. dozrávání banánů, nebo dozrávání podtržených pomerančů a mandarinek a dokonce I skladování pod atmosférou apod. Jsem rád, že žádný takový plán se neuskutečnil. Všichni "rádoby zemědělci" raději postavili skladové haly s touto novou technologií moderního skladování a pro lepší přístupy kamionů na holém poli. Jako "správní novodobí zemědělci" si tak zastavěli ty nejúrodnější pole.

Naše rozsáhlé sklepní prostory mají pro nás dnes velikou srdeční hodnotu je zde přirozená celoroční teplota 5-7°C, dobrá vzdušná vlhkost, ticho a tma. Zde ekologicky může odpočívat a přírodně dozrávat naše české ovoce, bez použití energií a zátěže naší krajiny.

Základem našich moštů je:

záruka poctivého přístupujablka pouze odrůdová
nefiltrovaný
-
tudíž zůstává dužina s plno vitamíny
šetrně pasterova
-
trvanlivost zachována klasickým způsobem
- horký rozliv, stejně jak to dělaly naše babičky
100% jablečný moštekologický skleněný obalprůběžná kontrola v laboratoři
-
chemická a mikrobiologická kontrola a...

Jako malá rodinná firma sídlící v Pakoměřicích Vám chceme představit náš produkt s názvem Pakoměřický mošt. Tento jablečný nápoj je vyráběn z českých odrůdových jablíček od českých sadařů.
Náš Pakoměřický mošt řadíme do dvou kategorií: